Eteriniai aliejai – pagalbininkai sode

Gamtoje aromatinės medžiagos yra esminis faktorius, lemiantis augalų dauginimąsi, sveikatą, išgyvenimą ir net mirtį. Kai kuriuose augaluose susidarančios aromatinės medžiagos atbaido vabzdžius, stiprina augalo imunitetą. 1982 m Vašingtono universiteto mokslininkų, dr. Orians ir Rhoades atliktas tyrimas atskleidė, kad greta augantys augalai, net ir skirtingų rūšių, tarpusavyje komunikuoja biocheminiais būdais, daugiausiai aromatinėmis molekulėmis, ir gamina tas pačias aromatines medžiagas, kurios padeda gintis nuo nepageidaujamų kenkėjų invazijos.

Išmanant apie aromatinių medžiagų reikšmę augalų pasaulyje, lengva paaiškinti, kodėl kai kurios augalinės kultūros geriau dera vienos šalia kitų.  Pavyzdžiui, Bulgarijoje levandų laukuose įterpiami svogūnai ir česnakai, kurie saugo levandas nuo kenkėjų ir ligų.

Joks sodas negali apsieiti be pesticidų, fungicidų, insekticidų ir, deja, dažniausiai sodininko lentynose išsirikiuoja sintetinės chemijos produktai. Kasmet jų visame pasaulyje išpurškiama keli milijonai tonų ir tik 1 procentas viso šio kiekio atlieka savo tiesioginę funkciją – naikina ligas ir kenkėjus, likę 99 procentai patenka į aplinką, nusėda dirvoje, vandenyje, o galiausiai yra sugeriami gyvų organizmų. Bitininkai pastebėjo, kad itin didelio pesticidų vartojimo sutrinka bičių elgsena ir orientacija, vis dažniau bitės negrįžta į avilius. Daugelį organizmų pesticidai veikia neigiamai, bet svarbiausia – kenkia ir žmogaus sveikatai.

Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, kiekvienais metais apie 3 milijonai žmonių patiria sunkų apsinuodijimą pesticidais, apie 18 tūkst. nuo jų miršta, o 25 mln. patiria silpną apsinuodijimą. Yra nustatyta, kad dėl neatsargaus cheminių priemonių kovai su kenkėjais, piktžolėmis naudojimo kasmet Lietuvoje apsinuodija daugiau kaip 100 gyventojų. Pesticidai ypač veikia nervų sistemą, plaučius, silpnina imunitetą, ardo hormonus ir sukelia daug vėžinių susirgimų. Nors ir nedideliais kiekiais, bet nuolat su maistu į žmogaus organizmą patenkantys pesticidai metams bėgant niekur nedingsta, o kaupiasi ir yra labai nuodingi. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad pesticidai, su maistu patekę į žmogaus organizmą, gali sukelti apsigimimus bei sutrikdyti normalius apvaisinimo procesus.

Turime ir gerų žiniųSintetinius pesticidus, insekticidus ir kitas sodininko medžiagas - pagalbininkes galime pakeisti eteriniais aliejais, kurie natūraliai ir efektyviai saugo augalų ir mūsų sveikatą.

 

Natūralūs insekticidai, atbaidantys kenkėjus

Kenkėjas    

Repelentinis augalas, sodinamas šalia

Eterinis aliejus

Kaip naudoti

Skruzdės

Mėta, pipirmėtė, šaltmėtė

Pipirmėtė, šaltmėtėcitronella

Pasigaminkite purškalą, kuriuo
purkškite skruzdžių nepageidaujamus
takus, namo durų slenkstį.

Mašalai

Bazilikas, levanda

Levandų, bitkrėslių (marokietiškųjų ramunėlių)

Įsilašinkite į purškalą, naudokite
jį 
lauke, ant drabužių.

Blusos

Levandos, mėtos

Citrinžolė, citronelalevanda

Įmaišykite į purškalą ar
šampūną 
nuo blusų.

Musės

Rūtos, bitkrėslės (marokietiškosios ramunėlės), pomidorai

Levanda, citronelapipirmėtė

Augalus sodinkite prie komposto
dėžių, patalpose garinkite
eterinius aliejus.

Uodai

Rozmarinas, šalavijas, levanda, mėta

Levanda, citronela, citrinžolė, bitkrėslės (marokietiškosios ramunėlės)

Augalus sodinkite prie terasų,
kur leidžiate laiką, eterinius
aliejus garinkite patalpoje,
įlašinkite į purškalą, naudojamą
ant drabužių.

Kandys

Rozmarinas, šalavijas, levanda, mėta, bitkrėslės (marokietiškosios ramunėlės)

Šaltmėtė, levanda, citronelapipirmėtė

Sudžiovintų augalų maišelius
laikykite spintoje, pasigaminkite
purškalą, kuriuos valykite paviršius.

Sraigės

Česnakai, pelargonijos

Kedrų atlasinių, pušų, pačiuliųpelargonijų

Darže įkaskite dėžutę nuo pieno
ar jogurto taip, kad per viršų
galėtumėte įlašinti eterinius
aliejus. Lašinkite reikiamų
eterinių aliejų 4-5lašus,
atnaujinkite kas keletą dienų.

Miltuotieji skydamariai

 

Arbatmedžio eterinis aliejusnimbamedžio aliejus

Pasigaminkite purškalą ir
purkškite augalą kas antrą dieną.

Amarai

Česnakas, levandos

Levandų, arbatmedžio, pelargonijųnimbamedžio aliejus

Pasigaminkite purškalą ir purkškite augalą kas antrą dieną.

Erkutės

Medetkos, vaistinės ramunėlės

Rozmarinųramunėlių

Pasigaminkite purškalą ir purkškite augalą kas antrą dieną.

 

Be daugumos kenkėjų, augalai serga įvairiomis ligomis. Česnakų tirpalas pagelbės užpuolus miltligei. Raudonėlių purškalas naudingas įsimetus suodinajam pelėsiui, miltgrybiams. Bitkrėslių eterinio aliejaus tirpalas kovoja su rūdžių grybiniais susirgimais. Rudajam pomidorų puviniui įveikti pasitelkite purškalą su čiobrelių eteriniu aliejumi.

 

Kiti natūralūs pagalbininkai sode

Nimbamedžio aliejus

Nimbamedžių aliejus žinomas kaip natūralus pesticidas, todėl naudojamas ekologiniuose ūkiuose, kai siekiama atsikratyti kenkėjų, saugoti aplinką ir nepakenkti žmogui. Šis aliejus naikina parazitus – amarus, baltasparnius, utėles, atbaido vabzdžius ir erkes, veikia grybelinius augalų pažeidimus. Nimbamedžių aliejų rekomenduojame naudoti profilaktiškai, purškiant augalus.

 

Kastilijos muilas

 

Kastilijos muilas – skystas natūralus ir švelnus prausiklis, ploviklis  iš augalinių aliejų. Kadangi eteriniai aliejai netirpūs vandenyje, bet juos efektyviai tiprdo kastilijos muilas, todėl naudokite kastilijos muilą, gamindami purškalus su eteriniais aliejais ir vandeniu.

 

Kaip pasigaminti sodininko purškalą

 

Purškalai naudojami tiesiai ant augalų, kad atbaidyti kenkėjus, naikinti grybelius, augalų ligas, skatinti augimą, stiprinti imunitetą. Purškalą naudokite gėlėms, vaismedžiams, daržovėms.

 

Pasigaminkite sodininko purškalą:

1. Nimbamedžių aliejų pašildykite karšto vandens vonelėje. Sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus nimbamedžių aliejaus su 1 litru šilto vandens

2. Į 10 ml (maždaug 2 valgomieji šaukštai) skysto kastilijos muilo įlašinkite 10 lašų eterinų aliejų pagal pageidaujamą poveikį. Eterinius aliejus kas kartą mišinyje keiskite, maišykite tarpusavyje skirtingomis proporcijomis, neviršijant 10 lašų/1L, kad išgautumėte skirtingą poveikį.

3. Sumaišykite muilo ir eterinių aliejų mišinį su vandeniu, kuriame jau ištirpinote nimbamedžių aliejų.

4. Stipriai suplakite mišinį, ir jei paviršiuje dar liko aliejaus, papildomai įpilkite truputį muilo, kol aliejus išsimaišys.

Šiuo mišiniu pukškite kambarinius arba lauke augančius augalus, ypač po jų lapais. Geriausio rezultato pasieksite mišiniu purškiant augalus kas tris dienas dvi savaites.

 

Siekiant išvengti augalų audinių nudegimų, patartina purkšti lauke augančius augalus vėlyvą popietę ar vakare.