Hidrolatai - gydančioji vandens galia!

Hidrolatas? Kas tai?

Hidrolatai yra grynas ir natūralus augalų vanduo, išgaunamas distiliuojant augalo žiedus, lapus, žievę, medieną ar kitas dalis. Hidrodistiliacijos metu vanduo yra kaitinamas, kol pavirsta garais. Tuomet vandens garai pereina per augalinę žaliavą, surinkdami augalo savybes. Vandens garai su augalo savybėmis toliau surenkami į vamzdelį, kuris tęsiasi per vėsinimo kamerą. Vanduo, kuris gaunamas atšaldžius garus ir yra nuostabusis hidrolatas.

Nors hidrolatas ir eterinis aliejus abu yra distiliacijos produktai, eterinis aliejus yra labai koncentruotas. Pavyzdžiui, vienas lašas ramunėlių eterinio aliejaus yra maždaug 50 puodelių ramunėlių arbatos, o hidrolate yra ištirpęs labai nedidelis kiekis eterinių aliejų, dėl to hidrolatai dar vadinami švelniąja aromaterapija – turi subtiliai švelnų augalų kvapą bei savybes.Eteriniai aliejai bei hidrolatai yra distiliuojami jau tūkstančius metų. Įdomu tai, kad senovės distiliuotojų pagrindinis dėmesys buvo skiriamas ne eteriniams aliejams, o būtent hidrolatams. Tačiau, 1700-ųjų pabaigoje išpopuliarėjus eteriniams aliejams, hidrolatai buvo laikomi nepageidaujamu šalutiniu distiliacijos produktu ir tiesiog buvo pamiršti.  

Hidrolatai – švelni, bet gydanti terapija gyvūnams

Hidrolatai yra daug švelnesni nei eteriniai aliejai, ir, priešingai nei dauguma eterinių aliejų, kuriuos reikia praskiesti prieš juos naudojant ant odos, hidrolatus galima naudoti tiesiai ant odos. Jie paprastai yra saugūs bet kokio amžiaus žmonėms, turintiems jautrią odą ir net naminiams gyvūnėliams. Hidrolatai yra saugūs visiems gyvūnams, ypač katėms, triušiams bei kitiems smulkiems gyvūnams.

Hidrolatų skleidžiamas kvapas yra labai subtilus, švelnus, o tai yra ypač svarbu, kai kalbame apie gyvūnus. Gyvūnai turi žymiai jautresnę uoslę, palyginti su žmonėmis, todėl daugelis kvapiųjų medžiagų gali juos dirginti. Tai, kas jums maloniai kvepia, gali erzinti jūsų augintinį, ir turėti priešingą, nei numatyta, efektą! Tad naudojant hidrolatus, galima pasiekti nuostabius rezultatus, neerzinant savo augintinio! Nuostabu, tiesa?

Kaip išsirinkti tinkamiausią hidrolatą:

Norėdami išsirinkti tinkamiausią hidrolatą, rinkitės pagal atitinkamą eterinį aliejų (to paties augalo eterinis aliejus ir hidrolatas turi tas pačias savybes, tik, suprantama, hidrolatas žymiai švelnesnis). Pirmiausia, leiskite gyvūnui atsargiai pauostyti hidrolatą ir stebėkite jo reakciją. Neskubėkite naudoti hidrolato gyvūnui, jei jo reakcija nebuvo teigiama! Kitą dieną procedūrą pakartokite - ir tik tuo atveju, jei gyvūnas neišreiškia neigiamų emocijų, galite pradėti terapiją.

 

Hidrolatų panaudojimas veterinarijoje yra labai platus. Pateiksime jums keletą patarimų, kaip saugiai ir paprastai naudoti hidrolatus savo pūkuotiems draugams.

  • Hidrolatais galite pakeisti kai kuriuos itin naudingus bet brangius eterinius aliejus, tokius kaip rožių otas (Rosa damascena).
  • Hidrolatais galima valyti gyvūnų ausis. Svarbu! Hidrolato negalima purkšti tiesiogiai į ausies landą, nes vanduo gali sukelti ausies uždegimus! Hidrolatu sudrėkintu vatos tamponėliu valykite ausies landą tiek, kiek pasiekiate. Rinkitės raminančius, priešuždegiminius hidrolatus, tokius kaip, levandų, ramunėlių, kraujažolių, liepų žiedų ar rožių.
  • Jei gyvūnų terapijoje jau naudojate eterinius aliejus (pvz. – mūsų sukurta aromaterapinė sinergija gyvūnams Anti stress https://biocos.lt/lt/pet-care/715-eteriniu-alieju-misinys-anti-stress.html ), galite kartu į pagalbą pasitelkti ir hidrolatus (pvz. – levandų https://biocos.lt/lt/biokosmetika/12-levand-vanduo-hidrolatas.html ), emocinėms problemoms spręsti, ypač, jei jos jau yra „įsišaknijusios“ ir vargina tiek patį augintinį, tiek Jus.
  • Dar vienas labai svarbus aspektas, dauguma hidrolatų gali būti naudojami akių zonoje, nebijant, kad skysčio pateks į akis. Hidrolatai puikiai atstoja akių valiklius (https://biocos.lt/lt/pet-care/670-akyciu-valiklis-100-ml.html), taip pat naudojami kaip ašarų dėmių valiklis.
  • Hidrolatais galima purkšti gyvūno kailį, prieš einant į gamtą. Tai puiki pagalbinė priemonė prieš nepageidaujamus vabzdžius ir erkes. Tam puikiai pasitarnaus citrinžolių, arbatmedžių ar levandų hidrolatai. Purkškite visą gyvūną nuo galvos iki kojų!
  • Hidrolatai turi nuostabią savybę nuraminti sudirgusią, niežtinčią odą. Ar tai būtų alergija, ar odos sudirgimas po kirpykloje atliktų procedūrų, ar bet kokio kito pobūdžio nepageidaujama odos reakcija. Išpurkškite sudirgusias vietas, ar, jei reikia, visą gyvūno odą raminančiais hidrolatais, tokiais kaip levandų, liepų žiedų, rožių. Hidrolatas greitai ir lengvai susigers į odą, nepaliks riebumo jausmo ant kailiuko. Gyvūno odelė liks sudrėkinta ir nuraminta. Procedūrą galite kartoti tiek kartų, kiek reikalinga geriausiam rezultatui pasiekti.

 

Kiekvienas hidrolatas turi unikalų augalinės medžiagos ir eterinio aliejaus kiekio derinį. Susidraugaukite su hidrolatais, atraskite sau labiausiai tinkančius. Siekdami išgauti sau ir savo augintiniui priimtiniausius rezultatus, juos galite maišyti tarpusavyje. O svarbiausia – būkite sveiki!

 

Agnė Kleponienė

Biologė, ikiklinikinės veterinarinės medicinos specialistė, gyvūnų aromaterapijos konsultantė

2020 m.